Konferencja naukowa "Słownictwo związane z pożywieniem w języku ogólnym i odmianach regionalnych polszczyzny"

Towarzystwo Kultury Języka serdecznie zaprasza na konferencję naukową zorganizowaną z okazji jubileuszu 90-lecia urodzin Profesor Barbary Falińskiej oraz 70 rocznicy badań gwaroznawczych w powiecie ostrowskim.

Pierwsza część konferencji odbędzie się zdalnie w dniach 11-12 czerwca 2021 r.  i będzie poświęcona słownictwu kulinarnemu. Referaty przewidziane w programie dotyczą:

  • nazw posiłków, potraw oraz ich składników;
  • nazw naczyń i wszelkich sprzętów wykorzystywanych podczas przygotowywania i spożywania posiłków jadanych na co dzień i w dni świąteczne;
  • wyrażeń i zwrotów używanych przy sporządzaniu i spożywaniu posiłków;
  • gatunków tekstów związanych z jedzeniem, takich jak przepisy kulinarne, jadłospisy oraz formuły składające się na etykietę językową obowiązującą przy stole dawniej i obecnie.

Wszystkich zainteresowanych tą tematyką zapraszamy do wzięcia udziału w obradach. Link do platformy Zoom, na której odbędzie się konferencja, prześlemy każdemu, kto zgłosi chęć uczestnictwa, pisząc na adres: d.pokolen@gmail.com.

PROGRAM KONFERENCJI-SŁOWNICTWO ZWIĄZANE Z POŻYWIENIEM